چكيده:
«شادابي و نشاط» به معناي سرزندگي و سرحال بودن, مطلوب تمامي انسانهاست, انسان هم خود پيوسته در پي اين است كه با ميل و رغبت، به دنبال كارها و وظايف خويش برود و از تنبلي و سستي بپرهيزد و هم از كساني كه شادابند، احساس خشنودي بيشتري ميكند. با توجه به اين مهم، سؤال اساسي اين است كه آيا در قرآن (مهمترين منبع دين) ميتوان پيرامون نشاط مطلبي يافت و ويژگيهاي مطلوب آن را به دست آورد؟
نتايج اين تحقيق نشان ميدهد كه هر چند قرآن به طور صريح به اين موضوع نپرداخته است, ولي ميتوان از لابلاي آيات، مطالب مهم و قابل توجهي را در اين خصوص يافت. در قرآن واژة «نشاط» به معناي سرحالي بكار نرفته است، اما ميتوان از مفاهيم متناظر و متقابل با آن بدست آورد كه نشاط انسان در تمام امور اعم از مادي و معنوي، مد نظر قرآن بوده و تأكيد بر امور معنوي دارد. به نظر نويسنده، كلام وحي عوامل شادابي را در چند امر زير ميداند:
1- شناخت خالق, همه كارهاي عالم به دست خداوند است (توحيد افعالي)، از اين رو انسان در حوادث سخت و آسان، بايد بر خداوند تكيه و اعتماد نمايد، كه با اتكا به قدرت بيانتهاي الهي نيرو ميگيريد و با نشاط لازم به كارها و وظايف خويش ميپردازد (توحيد در توكل).
2- شناخت خود، درك عين تعلق و ربط بودن خود (وابستگي به خداوند) كه از راه ارتباط با پروردگار بدست ميآيد، انسان را به عاليترين لذات ميرساند.
3- شناخت صحيح هدف، بينش نسبت به اينكه مقصود از زندگي در دنيا، كار براي آخرت و رسيدن به كمالات انساني است - مهمترين كمال براي انسان، قرب و نزديكي به خداوند است -؛ كه در اين صورت با شادابي براي رسيدن به هدف خويش به تلاش و فعاليت ميپردازد.
4- عبادت و راز ونياز با خداوند؛ و نيز محبوب خدا شدن از ديگر عوامل شادابي است، هنگامي كه انسان با وجودِ كامل و مطلق ارتباط پيدا كند, به آرامش رسيده, لذت فراواني را در درون خويش احساس ميكند. همچنين اگر بداند پروردگار او را دوست دارد, نشاطي وصف ناپذير در او بوجود ميآيد كه او را به كار و تلاش فرا ميخواند.
5- توجه به وعدههايي كه خداوند به انسانهاي موحد و صالح داده است و بدانها عمل خواهد كرد، باعث ايجاد نشاط در انسان ميشود، زيرا اين وعدهها موجب پديد آمدن اميد در انسان ميشود و اميد به اينكه در آينده از نعمتهايي بهره ميبرد، احساس خشنودي و شادابي به او دست داده، او را به تلاش و حركت واميدارد. وعدههايي از قبيل: 1) پاداش اخروي شامل: ورود به بهشت و بهرهمندي از نعمتهاي آن و پاداش چند برابر. 2) آرامش در دنيا و آخرت. 3) زندگي جاويد و با نشاط شهيدان. 4) آمرزش گناهان. 5) آگاهي از پذيرش توبه. 6) اعتقاد به شفاعت.
آيات الهي, موانع نشاط را حسد (رشك بردن به ديگران)، نااميدي، اختلاف و نفاق (دورويي)، ميداند, زيرا اينها باعث از بين رفتن شادابي در انسان ميشوند, كه اگر شدت يابند موجب افسردگي ميگردند.
قرآن پيامبران الهي را افراد شاداب معرفي ميكند، زيرا آنان عوامل شادابي را در بالاترين سطحِ آن دارا هستند و از موانع آن بدورند، آنان در عمل نيز نشاط دروني خويش را آشكار نموده، تلاش فراواني را براي انجام وظيفه (هدايت مردم)، بكار بردهاند و خستگي و سستي را به درون خويش راه ندادهاند.