مقطع: 
کارشناسی ارشد
سال تحصیلی: 
1383

 

 

چكيده:

يك رشته از نيازها و گرايش­هاي سرشتي هستند كه در هيچ مرحله­اي از ارضاء فروكش نمي‌كنند و در ذاتشان قصوري نسبت به مراحل بالاتر نيست. اين دسته از خواست­ها، به خاطر همين ويژگي بي­نهايت طلبي ذاتي‌شان، دريچه­اي به سوي نيل به صفات الهي و تقرب به درگاه خداوند متعال هستند، به گونه­اي كه اگر انسان فاقد آنها بود هرگز قادر به پيمودن راه قرب نبود. از سوي ديگر، از ديدگاه قرآن كريم علو حقيقي، تنها در ارتباط با خداوند متعال حاصل است و متعالي چيزي است كه همسو با هدف نهائي انسان ـ  يعني قرب خدا ـ باشد. از آنجا كه نيازهاي ياد شده، دريچه­اي به سوي نيل به اين هدف متعالي و نهائي­اند و از اين حيث، با خداوند ارتباط دارند، نيازهاي متعالي و خواست­هاي متعالي مي­باشند. با اين توصيف، متعالي وصف عارضي براي آنها نيست، ‌بلكه مربوط به همان ويژگي ذاتي­شان مي­باشد.

    خواست هاي متعالي شناخته شده عبارتند از:

1ـ حس حقيقت طلبي. 2ـ حس قدرت طلبي، كه آزادي خواهي، استقلال طلبي، عزت خواهي و ... ازمظاهر اين گرايشند. 3ـ حس فضيلت خواهي. 4ـ حس زيبائي طلبي. 5ـ گرايش به خلاقيت و ابداع. 6ـ ميل به جاودانگي. 7ـ ميل به عشق و پرستش. 8 ـ ميل به محبوبيت. 9ـ ميل به تبعيت از حق. 10ـ ميل به اعتدال.

     اين تمايلات، در مرحلة به كارگيري و اِعمال اختيار از ناحية فرد، در حوزة اخلاق و موضوع ارزش­هاي اخلاقي قرار مي­گيرند  و مي‌توان يك نظام اخلاقي را بر اساس نيازهاي متعالي مبتني ساخت.

    متعالي­ترين دلبستگي­ها و كشش­ها، و در عين حال، نهان­ترين آنها، ميل به خداوند است. اين ميل جامع همة اميال فوق بوده و در واقع بعد گرايشي صراط مستقيم است و بقيه اميال، راههاي منتهي به آن هستند و با آن نوعي اتحاد ويگانگي دارند. خواسته­هاي متعالي كمك يكديگر هستند تا انسان به كمال برسد، بنابر اين، افراد بشر با داشتن آنها نيروي محرّك عظيمي را در نفس خود به سوي قرب خدا ذخيره دارد.

 

گروه - گرایش: