چكيده:
بيشک گرايش به دین الهی و آموزههای آن خاستگاه فطری دارند، با این وصف اما، کم نیستند کسانی که یا برای پذیرش دین الهی از خود رغبتی نشان نمی دهند، و یا بعد از پذیرش اولیه، از آن رو برمیگردانند، و یا در فهم اصول اعتقادی آن، دچار کج فهمی می شوند که از همه این امور به « انحراف اعتقادی از دین» مي ت وان تعبير کرد.. این رساله در پی آن است که عوامل این انحراف را با تکیه بر آیات قرآن شناسايي و بررسی و تحلیل کند. و روش تحقيق توصيفي- تحليلي ومبتني برتفسير موضوعي آيات است.
در این رساله با بررسی عوامل انحراف اعتقادی از دین در پرتو آیات قرآن به این نتیجه منتهی شده ایم که قرآن حد اقل چهار دسته عوامل را دخیل در انحراف اعتقادی دانسته است:
1-عوامل بینشی؛ 2- عوامل گرایشی؛ 3- عوامل رفتاری؛ 4 - عوامل محیطی. و هریک از اين عوامل دارای مصادیق متعدد می باشد.
قرآن اموري چون جهل، غفلت، ظن، کتمان و کوتاه فکري را از اسباب و عوامل بينشي انحراف اعتقادي از دين برشمرده است. اين عوامل موجب پيدايش نگرش و بينش باطل و نادرست اعتقادي ميگردد.
قرآن اموري چون هواي نفس، استکبار، احساس بي نيازي، اباحه گري و دنيا دوستي را اسباب و عوامل بينشي انحراف گرايشي از دين تلقي کرده است. اين عوامل موجب پيدايش گرايش باطل و نادرست اعتقادي ميگردد.
قرآن اموري چون ظلم، فسق، جرم، حسد، کذب، عصيان، نقض عهد، اسراف، اتراف و ثروتزدگي و خود داري از انفاق را از اسباب و عوامل رفتاري انحراف اعتقادي از دين برشمرده است. اصرار برارتکاب اين عوامل باعث پيدايش انحراف اعتقادي از دين ميگردد.
قرآن اموري چون محيط خانواده، دوستان ناباب، شخصيت گرايي، تقليد و جامعه منحط و دور از فرهنگ را از اسباب و عوامل محيطي انحراف اعتقادي از دين برشمرده است .
کليد واژهها: دين، انحراف از دين، انحراف اعتقادي، عوامل انحراف اعتقادي، عوامل گرايشي، عوامل بينشي، عوامل رفتاري، عوامل محيطي.