چکیده
نهاد خانواده اصلي ترين واحدجامعه است ومي تواند زمينه ساز خوشبختي و سعادت انسانها و جوامع باشد. از اين رو اسلام كه برنامه سعادت و تكامل بشراست عنايت ويژهاي به سبک زندگی اسلامی در خانواده و سلامت و رشد و پويايي اين نهاد سرنوشت ساز دارد.
گفتگوی اسلامی بخشی از سبک زندگی اسلامی را تشکیل می دهد که بر گرفته از نگرش و باورها و اخلاق اسلامی است. با گفتگو به سبک اسلامی ميتوانيم از آسیب ها و آفات زبان در امان بمانیم و رنجش و فشارهاي رواني و بيماري هاي روحي را از خود و خانواده و جامعه دور کنيم وبا ايجاد فضاي صميمانه و محبت آميز در خانواده و انتقال مفاهيم ديني و اخلاقي میان اعضای خانواده و شکوفایی استعدادها و ترغيب و تشويق و هدايت به سوي اهداف متعالي ، زندگی بهشتی را به ارمغان آوریم.
برای ارائه سبک گفتگو از دیدگاه قرآن عناوین کلی بحث را از آیات قرآن استخراج نموده وبا ذکر مصادیق و نمونه هایی از گفتگوهای خانوادگی در قرآن به توصیف و تبیین بحث پرداخته شده است.
سبک گفتگو را می توان مجموعه ای از گزینش ها و چینش هااز جهت محتوا و شیوه گفتگو دانست.
از دیدگاه قرآن محتوای گفتگو باید توحید محور باشد و بر مدار حق و حقیقت حرکت کند و با سخنان سودمند و اصلاح گرانه و موعظه آمیز و عاطفی دیگران را به سوی خداوند دعوت نمود.
از منظر قرآن شیوه و روش گفتگو باید محترمانه و دلنشین ومطابق حق و سنجیده و به دور از هرگونه فساد و باطلی وخالی از هر خشونت و آزار و اذیتی باشد، تا بر دلها اثر کند و مقبول واقع شود ویا حداقل از شر دیگران در امان بمانیم. و همچنین ساختارسخن باید بلیغ و روان و به جا و به موقع و به مقتضای حال مخاطب و شیوا و ملایم و پسندیده باشد. و به طور کلی سخنی باید بر زبان آورد که از جهت کیفیت ، سخن زیبا و دلنشینی باشد که دوست داریم به ما گفته شود وهمچنین سخنانی که مفید و سودمند و مطابق حق و مورد رضایت و خشنودی خداوند تبارک و تعالی باشد . و این سبک گفتگو بهترین و نیکوترین سبکی است که قرآن برای جوامع بشری خصوصا مسلمانان و به تبع خانواده اسلامی و قرآنی معرفی می نماید و جالب اینکه خود قرآن هم از چنین سبکی استفاده نموده و خود را احسن الحدیث نامیده است.
کلید واژه ها: سبک ، گفتگو، سبک گفتگو، خانواده