این اثر قسمت ششم از دروس تفسیر موضوعى می باشد. در این کتاب چون فرض بر آن است که خواننده ایمان و اعتقاد راسخى به قرآن ندارد و تنها از این رو به آن مراجعه کرده است که دفع ضرر محتمّل، واجب عقلى است، و از سوى دیگر، قرآن خود را یگانه مایه سعادت بشر دانسته، که مخالفت با دستورات آن، هلاکت ابدى را در پى خواهد داشت، مىکوشد تا به کمک خودِ قرآن، آن را بشناسد. از این رو، در این کتاب در واقع تعریف قرآن و شناسایى آن را از زبان خود قرآن مى خوانیم و برآنیم که ببینیم قرآن چگونه معجزه بودن خود را اثبات کرده است. مطالب جلد اول این کتاب در چهار فصل تنظیم شده است: فصل اول به عنـاویـن و اوصـاف قــرآن مى پردازد. عنوان فصل دوم «نزول قرآن» است. فصل سوم «دلایلِ از سوى خدا بودن قرآن» و فصل چهارم «مصونیت قرآن از تحریف» می باشد.

 

در جلد دوم پس از معرفی و چگونگی نزول و اثباتِ از سوی خدا بودن و سلامت قرآن از تحریف، نوبت به بیان مطالب مرتبط با شرایط و چگونگی بهره مندی از این مائده آسمانی می رسد که دربردارندة محورهایی مهم از مبانی و قواعد تفسیر است. مباحث این اثر نیز همانند جلد پیشین، صبغه قرآنی داشته و از زاویة آیات قرآن به مسائل می نگرد. در آغاز، اهداف قـرآن مطـرح شـده و در ادامـه عنوان های زیر به ترتیب بررسی شده اند: امکان و جواز فهم غیرمعصومان از قرآن، شرایط و موانع روحی و معنوی بهره مندی از قرآن، شرایط علمی تفسیر قرآن، روش های تفسیر قرآن، محکم و متشابه، نسخ، تأویل و تفسیر، بطن قرآن، جاودانگی و جهانی بودن، و جامعیت قرآن.

جلد اول این کتاب در 368 صفحه و جلد دوم در  343 صفحه توسط انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) به چاپ رسیده است.

نویسنده کتاب: مرحوم آیت الله محمدتقی مصباح یزدی رضوان الله علیه
 

343 صفحه